Brasilien lærer at danse capoeira!

Brasilien er i gang med at øve den brasilianske kampdans capoeira, som måske skal bruges til deres performingart. Capoeiramesteren Sten er på besøg for at lære eleverne, hvordan dansen skal udføres.

Capoeira – en kampkunst

Capoeira var i sin tid slavernes måde at udtrykke sig på. Det er en kampkunst, som skal udtrykke glæde og være en samtale mellem to i sammenhæng og understøttelse af musikken. Siden det er en kampdans, skal man også være fokuseret på sine omgivelser. Til dansen bliver der fx spillet på berimbau, en slags bue, hvor man kan sætte en kugle for enden og bruger en mønt til at ændre lyden. Der bliver også spillet på pandeiro, som er en slags tamburin.

Allerede ved opvarmningen er mange ved at give op, da de skal kravle i et v både forlæns, baglæns og med benet op i luften. Pludselig råber capoeiramesteren Steen op. Han mener ikke, børnene gør det ordentligt. Derfor må de starte forfra. Det lader til, at eleverne både synes, det er sjovt, men også hårdt.

Eleverne har godt styr på det, og de er rigtig gode til at hjælpe hinanden, når noget er svært. Det ser ud til, at børnene hygger sig meget, og de synes det er sjovt at lære noget mere om den brasilianske kultur, som man ikke lige oplever i hverdagen.

Grundtrin

De får hurtigt lært grundtrinnet shinga, og som en øvelse skal eleverne lave grundtrinnet, mens Sten spiller på tamburin. Når han stopper, skal de løbe over til ribberne, stille sig på hovedet op ad dem og løfte det ene ben. Eleverne virker meget engagerede, men måtte da også ind imellem tage en pause for at puste ud.

Senere skulle grundtrinnet shinga udvikles med at gå ned i knæ og holde sig for hovedet, samtidig med at ens partner skulle svinge det ene ben over. Alle lod til at have det rigtig sjovt.

Der skal spilles og synges til!

Capoeira er ikke bare en dans. Capoeira består også af at synge og spille på pandeiro og berimbau, som er nogle instrumenter, man ofte bruger til capoeira. Da børnene skal synge, er de meget generte, men da de begynder at lære det, giver de den fuld gas.

Her er en video af capoeiramesteren Sten, der spiller på berimbau:

Skrevet af: Freja Sofie Kinnunen Pedersen 5.c og Marie Therese Nørby 8.a

Billeder og video af: Freja Sofie Kinnunen Pedersen

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *